Mittaus- ja tulenjohtoasemat

Meririntaman pattereiden tulenjohtamista ja etäisyysmittareita varten rakennettiin saariin vankkoja betoni- ja terästorneja. Osa torneista rakennettiin pattereiden yhteyteen. Venäläisten ampumamenetelmissään käyttämästä kaksipisteisestä mittaustavasta johtuen, mittaustorneja on sijoitettu joissakin paikoissa lähes vieretysten. Esimerkiksi Katajaluodon patterin yhteydessä on neljä mittaustornia. Yksi torni on ollut saaren oma peruspiste, jossa tulenjohto ja mittaustoiminta on tapahtunut kahdessa kerroksessa. Muut kolme tornia ovat Isosaaren, Kuivasaaren ja Rysäkarin pattereiden apupisteitä.

Betonitornit ovat pohjamuodoltaan yleensä nelikulmioita, jotka on pyöristetty nurkistaan. Suurin osa torneista on yksikerroksisia, mutta myös useampikerroksisia on rakennettu. Tähystysaukko on leveä hyvin matala rako. Tornien katot on usein tuettu sisäpuolelta teräspalkeilla.

Tulenjohtoasema
Kuivasaaren kaksikerroksinen tulenjohtoasema.
Alemman kerroksen tähystysaukko on vasemmalla
olevien puiden takana. (1984)

Teräksisiä mittaustorneja on Itä-Villingissä ja Rysäkarilla. Nämä rakennettiin betoniperustoille. Panssaritornit ovat kaksikerroksisia ja lieriön muotoisia. Tornien halkaisija on kolme metriä. Panssarin vahvuus on 35 cm. Tornien kyljissä on pieniä kapeita tähystysaukkoja. Itä-Villingin tornin yläosan naamioiminen ja lopulliset suojaustyöt jäivät hieman keskeneräisiksi. Rysäkarin torni on myöhemmin suomalaisten toimesta varustettu periskooppitähtäimellä. Myös Kuivasaareen ja Katajaluodolle suunniteltiin panssaritorneja. Kuivasaaren torni on hävinnyt ja Katajaluodon torni jäi keskeneräiseksi.

Panssaritorni           Betonitorni
Itä-Villingin panssaritornin yläosa ja pieni betoninen komentopaikka Santahaminan 152 mm:n Canet-patterilla. (1983 ja 1984)

Mihinkään Helsingin meririntamalle rakennettuun mittaustorniin ei pääse tutustumaan helposti. Ruotsinlaivan kannelta voi tähystellä Harmajan majakkasaaren mittaustornia. Se erottuu selvästi pitkän betonisen aallonmurtajan kärjestä. Tornin katolle on rakennettu toisen maailmansodan aikana avoin ilmatorjunnan tähystyspiste.

 

Edellinen sivu - Aloitussivu - Meririntamasivu - Seuraava sivu


© 2000