Ammusvarastot

Meririntaman pattereiden ampumatarvikkeet varastoitiin suurimmaksi osaksi niiden omiin ammuskellareihin. Lisäksi saarille rakennettiin erillisiä varastoja ja muita suojatiloja. Suurin osa näistä varastoista louhittiin kallioon, mutta myös vanhoja tiilisiä rakennuksia ja jopa puisia parakkeja käytettiin ampumatarvikkeiden säilytystiloina. Krepost Sveaborgin eli Helsingin maa- ja merilinnoituksen suurimmat varastointipaikat olivat Vallisaaressa, Vasikkasaaressa, Lonnalla ja Melkissä.

Kivestä ja tiilistä rakennettu varasto
Pieni 1800-luvun loppupuolella tiilestä ja kivestä
rakennettu varasto Vallisaaressa. (1983)

Sisemmän linjan pattereiden varastot oli rakennettu muuratuista kivistä ja tiilistä 1800-luvulla. Kaikki rakenteet peitettiin hiekalla tai maalla, jotta räjähtävät ammukset eivät pääsisi tunkeutumaan seinärakenteisiin saakka. Varastojen katot holvattiin. Kookkaimmat erilliset varastokellarit sijaitsivat Vallisaaressa. Ensimmäiset kallion sisään louhitut tunnelivarastot valmistuivat 1880-luvulla. Pattereiden alla sijaitsevista varastoista rakennettiin ammushissit ylös tykeille.

Tunnelivarasto               Kallioon louhittu varasto
Santahaminan Itäniemeen
1800-luvun lopussa valmistunut ammuskellarin sisäänkäynti 152 mm:n Canet-patterin alapuolella. Sisäkuvassa Itä-Villingin ensimmäisen maailmansodan aikainen kallioon louhittu varasto. (1984 ja 1983)

Ensimmäisen maailmansodan aikana rakennetut ammusvarastot louhittiin kallioon. Jos kalliokaton paksuus oli riittävä, verhoiltiin sisäkatto ainoastaan aaltopellillä. Jos varastoihin rakennettiin betonikatto, se tuettiin sisäpuolelta suorilla teräspalkeilla tai kaariraudoituksella.

Miinavarikko Lonnan saarella
Pienellä Lonnan saarella sijaitsi  merimiinavarasto sekä miinalaboratorio. Taustalla Viaporin pääsaaret eli nykyinen Suomenlinna. (1998)

 

Edellinen sivu - Aloitussivu - Meririntamasivu - Seuraava sivu


© 2000